Aanvragen kunstenaarskaart, visum of verklaring vóór 1 juli 2023!

De regeling rond kunstenaars is volop in hervorming. Op 1/1/2024 treden nieuwe regels in werking.

Wie zich wil laten vergoeden via de kleine vergoedingsregeling, of wie wil werken via het kunstenaarsvisum of de regeling voor zelfstandigen, moet tot 31/12/2023 beschikken over respectievelijk een kunstenaarskaart, een kunstenaarsvisum of een zelfstandigheidsverklaring.  

Heeft u dit nog niet, dan moet u de kunstenaarskaart of het kunstenaarsvisum nog vóór 1 juli 2023 aanvragen via de website Artist@Work (https://www.artistatwork.be/nl).

De Commissie Kunstenaars liet weten dat u na die datum tijdelijk geen nieuwe kaart of visum meer kan aanvragen. Voor een zelfstandigheidsverklaring is er tijd tot september 2023.

Vanaf 1/1/2024 treden nieuwe regels in werking. De kunstenaarskaart, het kunstenaarsvisum, en de zelfstandigheidsverklaring zullen in 2024 niet meer bestaan. U zal dan een aanvraag kunnen doen voor een ‘kunstwerkattest’, of beroep kunnen doen op een ‘amateurkunstenvergoeding’ (in plaats van de kleine vergoedingsregeling).  

De website en het elektronisch platform artist@work zullen vervangen worden door een nieuwe website vanaf september 2023 en een nieuw elektronisch platform vanaf november 2023.